Training: “Van buiten naar binnen”

Training: “Van buiten naar binnen”

Deze training is geaccrediteerd bij Registerplein en SKJ (respectievelijk 34 of 34,7 registerpunten)

Er is al langer bekend dat indien een bewoner van een residentiële (jeugd) instelling (bijv. GGZ, justitiële instelling) re-integreert met een betrokken netwerk om zich heen de kans op recidive/ terugval aanzienlijk kleiner is.

Deze training is bedoeld voor residentiële (jeugd) instellingen die een systemische benadering willen toevoegen/ uitbreiden.

Doelen training

Na het volgen van beide modules hebben de deelnemers:

Kennis en vaardigheden om het netwerk in kaart te brengen (module 1)

Resultaat:

  • Deelnemer beschikt over verschillende mogelijkheden om het systeem/netwerk in kaart te brengen (bijv: genogram, netwerkcirkels, familieopstelling, netwerkkaart).
  • Deelnemer beschikt over kringvergrotende vragen en kan deze inzetten met als doel het potentiele netwerk van de cliënt in kaart te brengen.
  • Deelnemer is in staat zicht te krijgen op de invloed, die het netwerk heeft, op zowel het verblijf in de residentiële setting, het re-integratietraject evenals de kans op terugval.
  • Deelnemer kan de informatie over het netwerk (vanuit systemisch perspectief) analyseren, waarbij hij onderscheid maakt tussen beschermende/steunende netwerkcontacten en risico/ belemmerende netwerkcontacten.

Kennis en vaardigheden om het netwerk te benaderen (module 1)

Resultaat:

  • Deelnemer heeft kennis over rol- en systeempatronen en vertaalt deze kennis naar het contactleggen met de sleutelfiguren in het netwerk van de cliënt die een steunende rol kunnen spelen bij het re-integratietraject. Bij het maken van deze keuze houdt de deelnemer rekening met de wensen van de cliënt, zijn/haar netwerk en de informatie uit de netwerkanalyse (vergroten/versterken van steunende beschermede factoren, verminderen van de invloed van risicofactoren).
  • Deelnemer kan de cliënt en zijn/haar netwerk motiveren en stimuleren voor een netwerkoverleg.

Kennis en vaardigheden om met het netwerk in gesprek te gaan (module 2)

Resultaat:

  • Deelnemer is in staat het proces te bewaken. De deelnemer heeft het doel van het netwerkoverleg duidelijk voor ogen en houdt de regie (middels leiden, gidsen en volgen).
  • Deelnemer positioneert zich stevig en is zich bewust van zijn/haar rol binnen een netwerkoverleg (neutraal en mediërend).
  • Deelnemer creëert een sfeer waarin alle betrokkenen zich kunnen uiten en gehoord voelen. Hij/zij observeert, verheldert en houdt rekening met de verschillende belangen en intenties van betrokkenen (daarbij rekening houdend met de onderlinge relaties).
  • Deelnemer is bekend met het fenomeen meervoudige partijdigheid en heeft daarbinnen zicht op zijn/haar kwaliteiten/valkuilen.

Kennis en vaardigheden om met het netwerk te betrekken bij de re-integratie (module 2)

Resultaat:

  • Deelnemer heeft zicht op de invloed die het netwerk heeft op het verblijf binnen de residentiële setting, het re-integratietraject en de kans op terugval. En vice versa!
  • Deelnemer doet kennis en vaardigheden op om de informatie over het netwerk te analyseren waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen beschermende/steunende netwerkcontacten en risico/ belemmerende netwerkcontacten.
  • Deelnemer doet kennis op over mogelijke interventies ten behoeve van het betrekken van het netwerk.
  • De deelnemer is in staat, door vragen en reflecties, inzicht te krijgen en te geven over ‘de logische niveaus’ en de invloed daarvan op patronen en verhoudingen binnen een systeem/ netwerk.
Deze training is SKJ geaccrediteerd en levert 34,7 punten op
Interessse?

Neem contact met mij op over deze training

Training: “Van buiten naar binnen”

Misschien is dit ook wat voor jou?

Andere trainingen